Vejce v hlavní roli. 9 osvědčených rad našich babiček

Jak na vejce, aby nepraskla? Dá se prasklé vejce zachránit? A co se zbylým žloutkem? Přečtěte si další osvědčené rady našich babiček. Hlavní téma? Vejce na všechny způsoby.

Naše babičky se v kuchyni oháněly častokrát ještě zkušeněji než současní profesionální kuchaři. Není divu: znaly zaručené vychytávky, ke kterým se dnes v kuchyni s vděčností vracíme i my. Tady je devět z nich.

1.

Aby vejce při vaření nepraskla, přidejte do vody trochu soli.

2.

Uvařit můžete i prasklá vejce. Stačí je podržet v cedníku dvě minuty nad párou, bílek se tak srazí a nevyteče.

3.

Čerstvá vejce se špatně loupou, proto vařte raději ta trochu starší. Aby vám šla práce lépe od ruky, loupejte je pod proudek studené vody.

4.

I bez kráječe zvládnete nakrájet vejce natvrdo na tenké plátky, stačí před tím namočit nůž do horké vody a osušit.

ČTĚTE TAKÉ: Vše, co musíte vědět o vejcích: proč je jíst i jak je vybírat

5.

Pokud vejce na trojobal rozšleháte s několika kapkami oleje, bude lépe držet.

6.

Až budete oddělovat žloutek od bílku, ujistěte se, že jsou vejce chladná, ale že zároveň pracujete na teplém místě.

ČTĚTE TAKÉ: Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček

7.

Šleháte-li bílek, přidejte do něj trochu citronu nebo malou lžičku vody. Budete mít rychleji hotovo.

8.

Chcete-li žloutek uchovat do dalšího dne, zalijte ho vodou, mlékem nebo olejem.

ČTĚTE TAKÉ: Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo

9.

Jak využít zbylý žloutek? Zjemněte s ním omáčku. Ale pozor, nesmí být příliš horká, jinak se žloutek srazí.

Tipy, jak zužitkovat vejce

20 min.
Fazolové lusky na kyselo Fazolové lusky na kyselo - ve smetanové omáčce se sázeným vejcem neboli volským okem
Předchozí článek:
„Použij ocet, přidej mléko.” Babičky radí, jak správně na zeleninu
Další článek:
5 potravin, které vás ochladí lépe než zmrzlina