Zapojte kávu při vaření. Vylepší salát i marinádu na maso

Stačí dvě lžičky, vroucí voda - a máte hotovo. Znalci sice nad instantní kávou ohrnují nos, přesto existuje málokdo, kdo by ji doma neměl. A to je dobře. Instantní kávu totiž nemusíte jen pít, dobře vám poslouží i při vaření.

Cesta kávy z plantáže až do vaší kuchyně je dlouhá. Vede přes sklizeň, praní, sušení, přebírání, loupání a pražení až k daleké cestě do cílových destinací. A instantní káva to má ještě o fous těžší. Aby si totiž své vlastnosti uchovala déle než klasická zrnková káva, je třeba ji, zjednodušeně řečeno, nejprve uvařit a poté zbavit vody.

Vznikne tak káva, která má sice méně kofeinu a o něco slabší vůni než ta klasická, ale zato vám v kuchyni vydrží a k její přípravě vám stačí jen horká voda.

Věděli jste, že…

… někteří výrobci do instantní kávy přidávají další příměsi, jako je cikorka nebo obilniny? Chcete-li se takto pajcované kávě vyhnout, čtěte při nákupu složení uvedené na obalu.
 

Ať už patříte k těm, kdo instantní kávě fandí, nebo k těm, co se jí raději vyhýbají, následující tipy rozhodně využijete. Kávu totiž nemusíte jen pít. Může se stát i užitečným pomocníkem při vašem vaření - a nejde jen o sladké pečení.

ČTĚTE TAKÉ: 3 zdravé a levné rychlovky pro všechny, co nemají čas vařit 

Káva do marinády

Ač se to na první pohled nemusí zdát, výrazná chuť kávy se s chutí masa skvěle pojí. Nebojte se proto experimentovat a do marinády přidat lžičku instantní kávy - dá se skvěle kombinovat s pepřem, šalotkou nebo hnědým cukrem.

A pro inspiraci přidáváme i konkrétní recept: v nádobě smíchejte citronovou šťávu, najemno nakrájenou chilli papričku, lžičku kávy, trochu římského kmínu, kari a soli. Promíchejte a vložte očištěné maso, které pak nechejte odležet alespoň 12 hodin v lednici.

Káva do dezertů

Instantní káva skvěle doplní všechny čokoládové dezerty i třené těsto - stačí přidat jednu nebo dvě lžičky. Hodí se i do krémů z tvarohu nebo maskarpone a vanilkového pudingu.

A když už jsme u té vanilky: pokud instantní kávu vmícháte do kvalitní vanilkové zmrzliny, vznikne vám dokonalá stracciatella příchuť.

Káva do salátu a k sýru

Jakkoliv to zní zvláštně, instantní káva dokáže povznést i “obyčejný” zeleninový salát - stačí ji přidat do zálivky z vinného octu, olivového oleje a medu. Skvěle se hodí k listovým salátům včetně rukoly nebo k jarní cibulce.  

Pokud milujete sýr, můžete si troufnout i na tuto neobvyklou kombinaci: smíchejte trochu medu se špetkou instantní kávy a podávejte se sýrem s modrou plísní. Dobrou chuť!

Tipy na sledké recepty s kávou

20 min. 1
Čokoládové hvězdičky Extračokoládové vlahé potěšení, jako dezert nebo svačina ke studené sklenici mléka.
Lambáda Recept poněkud složitější, ale rozhodně stojí za to - dortové řezy s banánem a krémem
Předchozí článek:
Libeček: přírodní maggi, které léčí. Můžete ho „zavařit” i na později
Další článek:
Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku