3 zdravé a levné rychlovky pro všechny, co nemají čas vařit

Máte pár dnů do výplaty a doma už jen pár základních surovin? Nechce se vám trávit půl dne nad plotnou? Nebo snad chcete zužitkovat zbytky ze špajzu? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ano, čtěte dál. Máme tři recepty přímo pro vás.

Ani tehdy, když jste zapomněli nakoupit nebo se vám třeba jen nechce vařit, nemusíte být odkázaní na chleba s máslem. Stačí vám pár základních surovin, které dnes najdete skoro v každém špajzu. Během pár minut z nich vykouzlíte zdravé a dobré jídlo pro celou rodinu.

Asijská smažená rýže: světový hit

Tuhle rychlovku si zamiloval celý svět. A není divu. Její základní variantu zvládnete jen z pár surovin a můžete ji libovolně obměňovat.

Ingredience:

300 g rýže (ideálně jasmínová), olej, 3 vejce, cibule, zelenina podle chuti (nejlépe pórek, lahůdková cibulka, kukuřice, brokolice…), případně mražená zelenina, koření podle chuti

Postup:

Uvařte rýži, dobře promíchejte a následně nechte zchladnout. Mezitím nakrájejte zeleninu na kousku a rozšlehejte vejce v hrníčku. Na oleji orestujte cibuli, přidejte rozšlehaná vejce a rýži, osolte, opepřete a pár minut opékejte.

Obsah pánve odložte na talíř a do pánve přidejte trochu oleje. Krátce orestujte zeleninu (pokud používáte mraženou, nejprve ji rozmrazte, dochuťte ji bylinkami nebo kořením podle chuti a znovu přidejte rýži. Promíchejte a hotovo :-)

Co na to vaše tělo?

Rýže je jedním z nejlepších zdrojů komplexních sacharidů, které tělu dodávají energii postupně. Vejce dodají bílkoviny a zároveň sníží glykemický index rýže, po jídle proto nebudete mít tak brzy hlad.
ČTĚTE TAKÉ: Jasmínová, basmati, v sáčku... Kam se hodí která rýže?

Zapečená zeleninová mísa: ideální pro vegetariány

Tuhle večeři ocení i dietáři a vegetariáni. i když budete-li chtít, můžete ji doplnit třeba kuřecím masem.

Ingredience:

250 g kuskusu, rajčata v plechovce, koření (nejlépe bazalku, oregano nebo provensálské koření), česnek, zakysaná smetana, sýr podle chuti, zelenina podle chuti (například paprika, rajčata, pórek, česnek, červená cibule)

Postup:

Lehce osmahněte cibulku a dejte ji na dno zapékací mísy. Navršte část zeleniny, osolte, opepřete a okořeňte. Přidejte polovinu už hotového kuskusu, na vrch přidejte rajčatové pyré, na to druhou polovinu kuskusu. Vršek poklaďte zbytkem zeleniny a opět osolte, opepřete a okořeňte.

V misce smíchejte nastrouhaný sýr (nejlépe balkánský nebo jiný slaný sýr), zakysanou smetanu a nadrcený česnek. Hmotou poklaďte vršek směsi v zapékací míse, a pokud máte, na úplný vršek přidejte uzený nebo jiný plátkový sýr. Pečte v troubě asi 20 minut na 180 stupňů, ideálně přiklopené pokličkou nebo alobalem.

Co na to vaše tělo?

Kuskus je velmi výživný: obsahuje komplexní sacharidy, které naše tělo ke správnému fungování nutně potřebuje, a je-li celozrnný, tak i vlákninu, bílkoviny a vitamíny. Dodá vám energii, skvěle zasytí, a přitom váš organismus nijak nezatíží.
ČTĚTE TAKÉ: Jak uvařit kuskus, který bude chutnat každému? 5 zaručených triků

Pohanka s bryndzou: skoro jako halušky

Představte si, jak by asi mohly vypadat zdravé halušky - a vznikne vám tohle originální jídlo. Intenzivní chuť bryndzy zakryje typickou pohankovou chuť, a vy ji tak můžete naservírovat i těm, kdo pohance normálně příliš neholdují.

Ingredience:

350 g pohanky, 200 g cibule, 200 g bryndzy

Postup:

Na suché pánvi krátce osmahněte pohanku, zalijte vodou, přidejte cibuli, sůl a uveďte do varu. Po asi 5 minutách stáhněte z ohně a nechte dojít pod pokličkou (trvá to asi 30 minut).

Do hotové pohanky vmíchejte bryndzu, a pokud máte, dochuťte bylinkovým máslem, solí a pepřem, případně oblíbeným kořením.

Co na to vaše tělo?

Pohanka je jednou z nejdzravějších příloh vůbec. Obsahuje totiž rutin, který podporuje vstřebávání vitaminu C, působí příznivě na cévy a celý cévní systém vůbec. Navíc špatně snáší chemikálie, a vy tak můžete mít jistotu, že vyrostla pouze na chemicky neošetřené půdě.
ČTĚTE TAKÉ: Pohanka, elixír zdraví a mládí. Jak ji správně připravit?

Vybírejte i z dalších receptů

15 min. 2 1
Rajčatové rizoto Rychlá, velmi dobrá večeře, která zahřeje i pohladí
60 min. 1 1
Exotická polévka z řepy Tato zářivá polévka vás přesvědčí, že barvy do kuchyně patří, stejně tak jako jistá dávka extravagance.
10 min. 1
Tagliatelle s lososem a rukolou Snadná a chutná úprava těstovin s lososem
10 min. 1
Špagety all Arrabiatta lehce pikantní rajčatová omáčka s vůní česneku
10 min. 1
Asijské rýžové nudle se zeleninou a houbami shiitake Lehká, pikantní záležitost nejen pro vegetariány
Předchozí článek:
Královna léta? Jednoznačně cuketa. Uzdraví tělo a nepřiberete po ní
Další článek:
Oregano, č. 1 mezi kořením. Chutná, léčí a odstraňuje škodliviny z jídla