Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku
Mezi kořením je dnes tak trochu otloukánkem. Do mnoha moderních receptů se nehodí a jeho vůně a chuť jsou pro mnohé až příliš zemité. V kuchařsky osvícených domácnostech kmín i přesto zůstává stálicí - a to jak díky svým zdravotním účinkům, tak díky tomu, co při vaření dokáže.O tom, že je kmín léčivý, věděli už staří Egypťané. Ti ho používali nejen jako koření, ale také jako lék na žaludeční potíže. A podobně k němu přistupovaly i naše babičky, které o zázracích, které kmín umí, velmi dobře věděly.
Co dokáže kmín?
-> Cítíte se nafouklí a trápí vás plynatost? Přidejte do jídla kmín nebo si udělejte kmínový odvar. Kmín přidávejte do vody i při vaření luštěnin, nebudou pak tolik nadýmat.
-> Nejčastěji se používá na podporu trávení a chuti k jídlu. Jak to, že to funguje? Jednoduše. Kmín zvyšuje uvolňování trávicích šťáv v ústech, žaludku i tenkém střevě, což jsou pro vaše tělo i chuť k jídlu samé dobré zprávy.
-> Je vynikajícím zdrojem železa. Posuďte sami: jedna kávová lžička drceného kmínu obsahuje 1,4 mg železa, což je téměř 20 % denní doporučené dávky!
-> Jak dokazují nejnovější klinické studie, kmín také pomáhá při léčbě cukrovky a je účinným prostředkem v boji proti vysokému cholesterolu v krvi.
ČTĚTE TAKÉ: Libeček: přírodní maggi, které léčí. Můžete ho „zavařit” i na později
Kmín v kuchyni. Čistí a zachraňuje
Jakkoliv je kmín skutečným požehnáním pro naše zdraví, důvod, proč ho milovaly naše babičky (a po nich i my), je to, co dokáže s jídlem. Díky svým antimikrobiálním účinkům totiž funguje jako přírodní (a přirozená) ochrana před otravou z jídla.Ovšem to není vše. Napadlo vás někdy, proč naše babičky a maminky do vody při vaření brambor přidávaly kmín? Odpověď je jednoduchá. Díky svému složení působí kmín jako přirozený protijed nebezpečného solaninu, který se může nacházet v bramborách.
Kmín by vám doma neměl chybět ani tehdy, milujete-li recepty z oblasti kolem Středozemního moře. nebo jihovýchodní Asie, odkud pochází. Ovšem buďte opatrní s množstvím. Obzvlášť u citlivějších lidí může kmín vyvolat mírnou alergickou reakci.
ČTĚTE TAKÉ: (Ne)bezpečné brambory. Dá se vyhnout solaninu?
Oblíbené recepty s kmínem
Zapojte kávu při vaření. Vylepší salát i marinádu na maso