Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku

Mezi kořením je dnes tak trochu otloukánkem. Do mnoha moderních receptů se nehodí a jeho vůně a chuť jsou pro mnohé až příliš zemité. V kuchařsky osvícených domácnostech kmín i přesto zůstává stálicí - a to jak díky svým zdravotním účinkům, tak díky tomu, co při vaření dokáže.

O tom, že je kmín léčivý, věděli už staří Egypťané. Ti ho používali nejen jako koření, ale také jako lék na žaludeční potíže. A podobně k němu přistupovaly i naše babičky, které o zázracích, které kmín umí, velmi dobře věděly.

Co dokáže kmín?

-> Cítíte se nafouklí a trápí vás plynatost? Přidejte do jídla kmín nebo si udělejte kmínový odvar. Kmín přidávejte do vody i při vaření luštěnin, nebudou pak tolik nadýmat.

-> Nejčastěji se používá na podporu trávení a chuti k jídlu. Jak to, že to funguje? Jednoduše. Kmín zvyšuje uvolňování trávicích šťáv v ústech, žaludku i tenkém střevě, což jsou pro vaše tělo i chuť k jídlu samé dobré zprávy.

-> Je vynikajícím zdrojem železa. Posuďte sami: jedna kávová lžička drceného kmínu obsahuje 1,4 mg železa, což je téměř 20 % denní doporučené dávky!

-> Jak dokazují nejnovější klinické studie, kmín také pomáhá při léčbě cukrovky a je účinným prostředkem v boji proti vysokému cholesterolu v krvi.

ČTĚTE TAKÉ: Libeček: přírodní maggi, které léčí. Můžete ho „zavařit” i na později

Kmín v kuchyni. Čistí a zachraňuje

Jakkoliv je kmín skutečným požehnáním pro naše zdraví, důvod, proč ho milovaly naše babičky (a po nich i my), je to, co dokáže s jídlem. Díky svým antimikrobiálním účinkům totiž funguje jako přírodní (a přirozená) ochrana před otravou z jídla.

Ovšem to není vše. Napadlo vás někdy, proč naše babičky a maminky do vody při vaření brambor přidávaly kmín? Odpověď je jednoduchá. Díky svému složení působí kmín jako přirozený protijed nebezpečného solaninu, který se může nacházet v bramborách.

Kmín by vám doma neměl chybět ani tehdy, milujete-li recepty z oblasti kolem Středozemního moře. nebo jihovýchodní Asie, odkud pochází. Ovšem buďte opatrní s množstvím. Obzvlášť u citlivějších lidí může kmín vyvolat mírnou alergickou reakci.

ČTĚTE TAKÉ: (Ne)bezpečné brambory. Dá se vyhnout solaninu?

Oblíbené recepty s kmínem

50 min.
Pivní chléb Dobrý chléb nemusí být jen ten s kváskem zadělávaný..
120 min.
Pečená krkovička s červenou cibulí s jablky
150 min. 1
Krkovička s brambory a rozmarýnem Krkovička s brambory a rozmarýnem - všechno v jednom pekáči, dobrota.
30 min. 2 1
Valašská kyselice Valašská kyselice - legendární krajová specialita
Předchozí článek:
Zapojte kávu při vaření. Vylepší salát i marinádu na maso
Další článek:
Jáhly, elixír mládí, na který jsme skoro zapomněli. Jak na ně?