Libeček: přírodní maggi, které léčí. Můžete ho „zavařit” i na později

Než budete číst dál, zkuste bez přemýšlení odpovědět: které tři bylinky v kuchyni používáte nejčastěji? Pokud se mezi nimi objevil libeček, gratulujeme. Pokud ne, tak… no, přečtěte si to sami.

Neexistuje snad jiná bylinka, která by svou vůní tolik připomínala naše dětství a nedělní obědy u babičky. Není divu. Vždyť ne nadarmo se libečku říká „přírodní maggi” - stačí ho jen troška a vaše polévka díky němu bude ještě polévkovatější a omáčka ještě omáčkovitější.

Vůně a chuť ovšem nejsou to jediné, co libeček, jinak také zvaný „americký celer”, milovníkům bylinek nabízí. Posuďte sami.

-> Libeček je močopudný, díky čemuž čistí a posiluje organismus. V kombinaci s dalšími bylinkami pomáhá rozpouštět menší močové a žlučové kameny.

-> Posiluje nervovou soustavu a svalstvo, sportovcům pomáhá s regenerací po tréninku.

-> Zlepšuje krevní oběh a pomáhá lidem, které trápí revma. Ženám ulevuje při nepravidelné nebo bolestivé menstruaci.

-> Někteří tvrdí, že působí jako mírné afrodiziakum, to ovšem nemůžeme potvrdit :-)

-> ČTĚTE TAKÉ: Bazalka, zázrak na talíři. Vyléčí zánět i migrénu

Libeček v kuchyni

Libeček dodá vaší kuchyni tu pravou domácí vůni, chutná a léčí. I když ve stínu populárnější bazalky a oregana už jsme tak trochu pozapomněli, jak s ním vlastně zacházet.

Nejjednodušší - a nejčastější - použití libečku je prosté: čerstvý, nebo usušený ho přidejte do polévky nebo omáčky, dodá jim vůni a chuť, která velice připomíná kupované „maggi” směsi.

Věděli jste, že...

… mladé listy libečku můžete používat jako zdravý salát a přidávat všude tam, kam běžně používáte celerovou nebo petrželovou nať?

Pokud se vám libečku urodilo víc, můžete z něj během pár minut připravit maggi” na později, které vám v chladu vydrží opravdu dlouho. Jak na to?

Libečkové maggi se solí: Libeček opláchněte a osušte, listy i stonky nakrájejte najemno, a chcete-li, přidejte i trochu nakrájených listů kopřiv. Přidejte sůl (na litrovou misku libečku přibližně dvě polévkové lžíce), zamíchejte a po několika minutách směsí naplňte sklenice s uzávěrem. Bylinky upěchujte, zalijte jednou až dvěma lžícemi oleje a hotovo.

Libečkové maggi bez soli: Libeček omyjte, osušte a nakrájejte. Vložte do mixéru, přikápněte citronovou šťávu a olej, přidejte trochu citronové kůry a rozmixujte dohladka. Vložte do sklenic, důkladně uzavřete a uchovávejte v lednici.

-> ČTĚTE TAKÉ: Oregano, č. 1 mezi kořením. Chutná, léčí a odstraňuje škodliviny
 

Tradiční recepty s libečkem

70 min. 1
Kachní krémová polévka Kachní krémová polévka - nevšední polévka, na kterou běžně nenarazíte
150 min. 1 1
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky Nemá chybu, znalce a milovníky téhle polévky rozhodně potěší.
90 min.
Babiččina uzená rýžová polévka Babiččina uzená rýžová polévka - místo rýže lze strouhání
Předchozí článek:
Zachraňte svá střeva. Vláknina v potravinách, to nejsou jen jablka
Další článek:
Zapojte kávu při vaření. Vylepší salát i marinádu na maso