Peníze na talíři. Inspirujte se novoročními tradicemi našich předků

Nový rok s sebou přináší i nové začátky. Věděli to i naši předci, kteří si během novoročního hodování dávali obzvlášť záležet na tom, co servírují na stůl. Novoroční jídlo v sobě totiž nese obrovskou symboliku.

Chcete do nového roku vkročit tím správným způsobem? Nenechte nic náhodě a inspirujte se tradicemi našich babiček a dědečků. Minimálně pokud jde o jídlo.

Čočka přinese bohatství (a zdraví)

Peníze sice nejsou všechno, ale žije se s nimi o něco jednodušeji. Nechcete-li mít v dalším roce hluboko do kapsy, dejte si na Nový rok čočku (nakyselo nebo třeba čočkovou polévku). Podle pověry vám zaručí dostatek peněz po celý rok. A pokud na pověry nevěříte, tak alespoň skvěle pročistíte organismus.

Drůbež a králíci? Raději ne

Dáte-li na názory našich předků, tak 1. ledna zapomeňte na kuře, husu i králíka. S prvními dvěma by vám totiž v novém roce odlétlo štěstí, s králíkem vám prý zase uteče do lesa. Možná na pověry nevěříte, ale proč riskovat, že?

Inspirujte se v zahraničí

Pokud novoroční čočce nefandíte, inspirujte se po světě. Třeba v Severní Americe si tradičně připravují bochník kukuřičného chleba a každý, kdo z něj kousek sní, bude mít v novém roce dost peněz.

A kolem peněz se točí i typická balkánská tradice: na Nový rok tam připravují speciální koláč, do kterého zapečou jedinou minci. Kdo ji ve své porci najde, tomu přinese štěstí.

Tipy na novoroční recepty

150 min. 1
Vepřové koleno s jablečným křenem Není moc dietní, ale velmi dobré. Česká hospodksá klasika, kterou si ale stejně chutně můžete dopřát i doma.
20 min. 1 1
Čočka na kyselo s uzeným masem Čočka na kyselo s uzeným masem, okurkou a volským okem - zdravý a rychlý recept na všední dny
20 min. 1
Exotická čočková polévka I v české kuchyni může vzniknout exotické jídlo - červená čočka a kurkuma jsou jeho základem.
10 min. 1 1
Rajčatová polévka s červenou čočkou Tato super rychlá polévka je vydatná a plná živin. Skvěle se hodí na rychlou večeři.
20 min.
Dhal z červené čočky Že tohle jídlo neznáte Nevadí, je z Indie, ale příprava je poměrně snadná - sežeňte garam masalu a do toho.
50 min.
Čočková polévka Hustá luštěninová polévka ze světlé jíšky provoněná majoránkou a česnekem podávaná s chlebem
Předchozí článek:
Tradiční vánoční večeře, to není kapr. 7× inspirace z dob našich babiček