Tradiční vánoční večeře, to není kapr. 7× inspirace z dob našich babiček

Smažený kapr, smažený řízek nebo bramborový salát. Přestože je dnes považujeme za nedílnou součást vánoční večeře, na štědrovečerní tabuli se tyhle pokrmy začaly objevovat až po druhé světové válce. Zajímá vás, co nesmělo chybět na štědrovečerním stole našich prababiček? Připravili jsme přehled, který vás může inspirovat i dnes.

Naše prababičky věřily, že čím víc chodů na štědrovečerní tabuli, tím větší budou mít v příštím roce úrodu. Na jídle tak (po dlouhém předchozím půstu) rozhodně nešetřily.

Co na dřív na vánočním stole nesmělo chybět?

Medové oplatky: Tradiční první chod. Členové rodiny si je většinou vyměňovali mezi sebou, aby v příštím roce zůstali i nadále všichni spolu.

Houbová polévka: Houby byly nedílnou součástí kuchyně našich babiček a o Vánocích tomu nebylo jinak. V některých rodinách houbovou polévku nahradila zelná, základ ale vždy tvořila poctivá zásmažka.

Houbová omáčka nebo krupicová kaše: Zatímco dnes považujeme za typické vánoční jídlo smaženého kapra, naše prababičky to měly jinak. Hlavní chod tak tvořila buď houbová omáčka nebo krupicová kaše, bohatě posypaná skořicí.

Luštěniny: Bez luštěnin by se naše prababičky o Vánocích neobešly, měly totiž významnou symbolickou roli. Spolu s mincemi se vkládaly pod ubrus, aby tak v příštím roce zajistily rodině bohatství. Na stole kromě toho nesměla chybět čočka nakyselo, sypaná strouhaným perníkem.

Houbový kuba s kroupami: Pokrm, jehož popularita v mnoha rodinách přežila dodnes, se skládal z hub, krup, jáhel, případně i brambor a obrovského množství česneku.Ten měl stolovníky ochránit před nemocemi a kouzly.

Vrány: Nenechte se zmýlit podezřelým názvem. Ve skutečnosti šlo o pečené buchtičky s povidly, které babičky posypaly mákem, cukrem a přelily mlékem.

Sušené ovoce: Oblíbený štědrovečerní dezert. Naše babičky a prababičky milovaly i speciální kompot, který připravovaly právě ze sušeného ovoce.

Oblíbené vánoční recepty

45 min. 1
Vánočka s mandlemi Vánočku si nemusíte připravit jen na Vánoce, chutná vždycky
Energy balls Nepečené kuličky z domácí granoly
Vosí hnízda Vánoce se blíží, tohle klasické nepečené cukroví nesmí chybět!
45 min. 1
Vanilkové rohlíčky Vanilkové rohlíčky - tradiční vánoční cukroví
20 min. 1
Vánoční humr Dobrota nejen na vánoční stůl
45 min.
Domácí vánočky tradiční recept nezklame
Předchozí článek:
Stáhněte si svůj dárek. Zdarma. Tady je „rychlý” jídelníček do nového roku
Další článek:
Peníze na talíři. Inspirujte se novoročními tradicemi našich předků