7 potravin, na které při velkém nákupu nesmíte zapomenout

Patříte k těm, kdo si raději jednou za čas vyjedou na velký nákup, místo toho aby každý den běhali do obchodu pro drobnosti? Pak si přečtěte, co by vám při takovém velkém nákupu rozhodně nemělo chybět v košíku.

Velký nákup má mnoho výhod. Šetří čas, a jelikož na něj většina z nás jezdí s připraveným seznamem, šetří i peníze. To ale není všechno.

Budete-li totiž chytří, můžete si během něj snadno udělat zásoby na horší časy”. A věřte nám, že až budete mít před výplatou nebo se vám prostě jen nebude chtít nakupovat, budete za svou prozíravost vděční.

Připravili jsme pro vás seznam potravin, které mají dvě základní vlastnosti: dlouho v kuchyni vydrží a zároveň z nich uvaříte celou řadu jídel. Na co tedy při velkém nákupu určitě nezapomenout?

1. Olivový olej

Do salátů, těstovin i jako základ pro mnoho dalších jídel - na to všechno využijete olivový olej. Na rozdíl od jiných olejů nebo třeba másla je příjemně univerzální, navíc je poměrně stálý při skladování a nekazí se tak rychle jako třeba slunečnicový olej.

Navzdory rozšířenému mýtu můžete olivový olej bez obav používat jak ve studené, tak teplé kuchyni, jen počítejte s tím, že při smažení může přijít o své typické aroma.

ČTĚTE TAKÉ: Ke smžení, nebo do salátu? Nejlepší oleje a jejich využití

2. Rýže a těstoviny

Jak rýže, tak těstoviny patří k tomu nejuniverzálnějšímu, co můžete koupit. Jsou navíc trvanlivé, a hledíte-li proto při nákupu i na cenu, nemusíte se bát větších, takzvaných rodinných” balení.

Jak k těstovinám, tak k rýži přitom stačí přidat jen pár surovin a vznikne chutné, plnohodnotné jídlo. Jeden tip za všechny - zkuste si na třeba na špagety připravit omáčku z trochy horkého vývaru, citronu a parmezánu. Stačí jen promíchat a hotovo!

ČTĚTE TAKÉ: Jasmínová, basmati, nebo v sáčku? Kam se hodí která rýže

3. Pohanka a bulgur

Neboli varianta pro ty, které už obvyklá rýže a těstoviny nudí. Jak pohanka, tak bulgur patří k tomu nejzdravějšímu, co regály s trvanlivými potravinami nabízejí, a snadno s nimi nahradíte rýži.
ČTĚTE TAKÉ: Pohanka, elixír zdraví a mládí. Jak ji správně připravit?

4. Cibule

Možná byste se divili, v kolika moderních kuchyních cibule úplně chybí. A je to opravdu s podivem - právě cibule slouží jako základ pro naprostou většinu jídel. Hodí se prakticky do všech vařených jídel, zejména pak k masu, do polévky i do omáčky. Dodává pokrmům lepší chuť a zároveň je plná vitamínů. Cibule zkrátka není nikdy dost.

Aby vám dlouho vydržela, skladujte ji na suchém a tmavém místě, pokud možno jinde, než kde uchováváte brambory.

5. Mražená zelenina

Nebudeme si nic zastírat. Přestože dnes můžeme vybírat z mnoha druhů, v případě mražené zeleniny nikdy nepůjde o žádnou velkou gastronomii. Klasické čerstvé zelenině se zkrátka nic nevyrovná, jako občasná nouzovka se ale hodí i ta mražená.

6. Rajčata v konzervě

Stejně jako mražená zelenina, i rajčata v konzervě jsou tak trochu z nouze ctnost”. Až ale budete chtít připravit rajčatovou polévku, špagety, nebo třeba jen ozvláštnit rizoto, budete za ně rádi.

Co druh, to jiná chuť i konzistence. Čtěte proto důkladně složení a ochutnejte, která konzerva vám bude vyhovovat nejvíc.

7. Čočka

Ať už klasická, nebo moderní červená, čočka je vynikajícím přírodním zdrojem bílkovin, rychle zasytí a její příprava je velice jednoduchá. Ve špajzu  vám navíc vydrží opravdu dlouho.

Vyzkoušejte jednoduché recepty:

10 min. 1
Špagety all Arrabiatta lehce pikantní rajčatová omáčka s vůní česneku
20 min. 1
Exotická čočková polévka I v české kuchyni může vzniknout exotické jídlo - červená čočka a kurkuma jsou jeho základem.
Předchozí článek:
Oregano, č. 1 mezi kořením. Chutná, léčí a odstraňuje škodliviny z jídla
Další článek:
Cizrna, zázrak za pár korun. A jde to i bez nadýmání