3 tipy na jedlé vánoční dárky: udělejte radost za pár korun

Abyste darovali vánoční dárek, který opravdu udělá radost, nemusíte utrácet tisíce korun. Ba dokonce ani stovky. Jediné, co opravdu potřebujete, jsou šikovné ruce a kuchyň: pokud tedy vsadíte na jedlé DIY dárky. 

Populární zkratka v sobě skrývá anglické „do it yourself”, v překladu tedy „udělej si sám”. A pokud chcete letos do vánočních dárků vložit místo peněz trochu toho srdíčka a umu, je tenhle přístup to pravé pro vás.

Ne nadarmo se totiž říká, že láska prochází žaludkem. I v obyčejné kuchyni, za použití pouze několika málo ingrediencí, můžete vyrobit skvělý jedlý dárek, který bude nejen chutnat, ale i dobře vypadat a vaší rodině, přátelům nebo kolegům určitě udělá radost.

Máme pro vás tři jednoduché recepty, ze kterých můžete vyrobit skvělé vánoční dárky.

Domácí paštika: klasika pro všechny masožrouty

Paštika je pochoutka, která nikdy nezklame. Její výhodou je i to, že má mnoho variant, a co kuchař, to jiná chuť. Na její základní variantu potřebujete jen játra, máslo, cibuli a trochu alkoholu (například červeného vína), můžete ji ale obměňovat podle chuti: místo vína použít třeba koňak a doplnit ji o oblíbenou směs ořechů nebo sušených plodů (skvěle chutnají třeba mandle, určitě ale někdy vyzkoušejte i brusinky).
-> RECEPT: Domácí paštika

Sušená rajčata: lepší než z obchodu

Tohle ocení každý, kdo miluje italskou kuchyni nebo si libuje ve vegetariánské nebo veganské kuchyni. Sušená rajčata se ale hodí i k masu (třeba do populárních kuřecích rolek, kde spolu s mozarellou tvoří neodolatelnou kombinaci).

Nevýhodou sušených rajčat je v obchodě nejen jejich cena, ale často i kvalita. S vlastnoručně vyrobenými, domácími rajčaty proto nemůžete šlápnout vedle. Obzvlášť naplníte-li jimi pěkně vypadající sklenice (pokud je nemáte doma, seženete je za pár korun).

-> RECEPT: Domácí sušená rajčata

Pečený čaj: ideální do chladného počasí

Pokud hledáte dárek pro věčné zimomřivce, pečený čaj je to pravé. Jeho výhodou je i to, že ho snadno namícháte přesně podle své chuti - hodí se do něj snad všechny druhy ovoce, a dodáte-li i koření jako badyán nebo třeba hřebíček, bude výsledek vonět jako Vánoce. Pokud chcete, aby měl váš dárek o něco větší říz, před koncem do něj kápněte i trochu rumu.
-> RECEPT: Domácí pečený čaj

Další recepty, které se hodí jako vánoční dárky

Sušenky s bílou čokoládou a brusinkami Vydrží dlouho ...pokud se dříve nesnědí
Energy balls Nepečené kuličky z domácí granoly
420 min.
Sušená rajčata naložená v oleji Když máte velkou úrodu rajčat a už nevíte co s nimi..sušená jsou vynikající nejen do těstovin
15 min.
Domácí paštika Domácí paštika - drůbeží játra, provensálké koření... s rozpečenou bagetkou a červeným vínem ideální.
10 min.
Paštika z kachních jater domácí paštika je i vhodný dárek
30 min.
Pečený čaj Pečený čaj - výborný na studené večery
Předchozí článek:
Rady našich babiček. Jak správně na ovoce?
Další článek:
Jako od babičky. Vyrobte si netradiční staročeské cukroví