Rady našich babiček. Jak správně na ovoce?

Naše babičky se v kuchyni uměly ohánět. A své zkušenosti a rady si naštěstí nenechaly pro sebe. Prošli jsme staré kuchařky a rukou psané recepty a vybrali pro vás ty nejzajímavější rady. V hlavní roli je tentokrát ovoce.

-> Aby jablka, která jste přidali do štrúdlu, nezhnědla, pokapte je předtím trochu citronem.

-> Jablko využijete i v chlebníku. Pokud ho do něj přidáte, pečivo bude tvrdnout pomaleji.

-> Máte-li rádi ovocné knedlíky, přidejte do vody, ve kterých je vaříte, trochu rumu. Budou pak obzvlášť jemné.

ČTĚTE TAKÉ: Vejce v hlavní roli. 9 osvědčených rad našich babiček

-> A sladké recepty ještě jednou: aby rozinky v těstu nespadly ke dnu, obalte je předtím trochu v mouce.

-> Aby vám nezrálá rajčata rychleji zčervenala, přidejte k nim do papírového sáčku jedno plně zralé rajče.

-> Rajčata snadno oloupete, když se prudce přelijí vroucí vodou a poté rychle zchladí. Aby to šlo ještě snadněji, nakrojte je předtím do kříže.

Určit, co je ovoce, nebo zelenina, není vlastně vůbec jednoduché a různé vědní obory na to mají různý názor. Ve své pravlasti je to vytrvalý keř, a proto tedy botanici rajče považují za ovoce.
ČTĚTE TAKÉ: Maso v hlavní roli. Další várka rad našich babiček

Citrony a spol.

-> Jak snadno oloupat pomeranč nebo grep? Ponořte ho před loupáním na chvilku do horké vody.

-> Nakrájené citrusy vydrží čerstvé, když je zasypete ledem. Nemáte-li tolik ledu, zkuste je na chvilku ponořit do ledové vody.

-> Citronovou šťávu využijete i v houbové sezoně, protože zlepšuje stravitelnost hub. Trochu ho na ně před tepelnou úpravou nakapejte.

-> Praktický tipy na závěr :-) Z citronu můžete šťávu vymačkat do formiček na led a vyrobit si tak praktické kostky do čaje.

ČTĚTE TAKÉ: Sůl, pepř, spálenina? Rady našich babiček vám zachrání jídlo

Nejlepší recepty s ovocem

30 min.
Pečený čaj Pečený čaj - výborný na studené večery
5 min. 1 1
Ovocné fondue Fondue - jde to i bez nádoby na fondue.
35 min.
Kokosová bublanina s ovocem Ovoce můžeme obměňovat dle sezóny a chuti
20 min. 1
Poctivý rebarborový koláč s jahodami Nadýchaný kynutý koláč plný chuti jahod a rebarbory, který volá po létě.
60 min. 1 1
Lehký tvarohový koláč s ovocem Krásný variabilní dezert plný tvarohu pro malé/velké mlsouny. Ovoce doplňte podle sezóny nebo zásob. Výborný bude koláč i bez něj.
Předchozí článek:
Muškátový oříšek: mezi účinným lékem a nebezpečnou drogou
Další článek:
3 tipy na jedlé vánoční dárky: udělejte radost za pár korun