Oregano, č. 1 mezi kořením. Chutná, léčí a odstraňuje škodliviny z jídla

Pokud bychom si mohli tipnout, které koření ve vaší kuchyni rozhodně nechybí, vsadili bychom na oregano. Jako koření je neuvěřitelně univerzální, kromě toho ale příjemně voní a podle typické vůně ho rozeznáte kdekoliv. Málo už se toho ale ví o jeho neuvěřitelných zdravotních účincích.

Na skvělé účinky oregana přišli lidé už před mnoha staletími. V Řecku bylo symbolem štěstí a radosti, v Egyptě ho používali jako dezinfekci a do Evropy ho přivezli arabští lékaři, kteří s ním léčili migrénu a nervozitu.

U nás se mu odjakživa říká dobromysl” a možná se není čemu divit. Léčivé účinky oregana ve vás rozhodně dobrou mysl” navodí.

1. Protáhne vám plíce

Oregano okamžitě uvolňuje dýchací cesty, proto po něm sáhněte tehdy, trápí-li vám rýma nebo nachlazení. Při chřipce navíc oregano pomáhá snižovat teplotu a zmírňuje bolest hlavy a svalů.

Jak na to? Připravte si z oregana čaj nebo ho inhalujte prostřednictvím aromalampy a esenciálních olejů.

ČTĚTE TAKÉ: Bazalka, zázrak na talíři. Vyléčí zánět i migrénu

2. Podporuje vaši imunitu a srdce

Cítíte se slabí, unavení a neustále tak trochu nemocní? Pak je oregano ta pravá volba pro vás.

Obsahuje totiž kyselinu rozmarýnovou, která má výrazné antioxidační účinky, navíc obsahuje vitamíny B, které zajišťují dostatek energie a pomáhají, abyste se cítili lépe. Po těžké práci nebo třeba tréninku proto zkuste inhalovat esenciální oleje s oreganem.

3. Působí protizánětlivě

Obsahuje totiž takzvaný beta-karofylen. Ten dokáže potlačit záněty v mozku, srdci i dalších orgánech. Oregano proto pomáhá při nemocích jako osteoporóza nebo metabolický syndrom.

4. Snižuje toxicitu jídla a zlepšuje trávení

Studie prokazují, že maso naložené ve směsi z oregana a dalšího koření snižuje obsah malondialdehydu o celých 71%. Kromě toho je plné vlákniny, stimuluje chuť k jídlu, působí proti pálení žálhy a likviduje parazity ve střevech.

5. Zmírňuje menstruační bolesti

Stačí si utrhnout pár lístků a ty žvýkat, nebo si z oregana připravit čaj. Ovšem pozor: jste-li těhotná, nebo zrovna kojíte, oreganu se raději vyhněte.

Oregano v kuchyni. Nejen koření

Bez oregana by svět přišel o celou řadu kulinářských zázraků. Používá se v Itálii při přípravě pizzy a těstovin, ve Francii ho přidávají do provensálského koření a v Mexiku je zase součástí chilli koření.

Čeští kuchaři a kuchařky si ho oblíbili jako aromatičtější náhražku majoránky: přidávají ho nejraději do gulášů, mletých mas a k dochucení jídel z masa.

Chcete-li ho ovšem využít naplno, přestaňte o něm uvažovat jako o pouhém koření. Oregano má totiž v kuchyni mnohem širší využití.

Čaj z oregana: Z natě dobromyslu jednoduše připravíte odvar, chcete-li, zkombinujte ho s jinými léčivými bylinkami, jako je třeba bazalka, máta nebo meduňka. Jste-li nachlazení, můžete nálev i inhalovat.

Oreganový olej: Snítek oregana naložte do oleje lisovaného za studena. Získáte tak speciální ochucovadlo s jemně nahořklou chutí, které se výborně hodí třeba k přípravě salátů.

Recepty s oreganem

10 min. 1
Souvlaki s pečenou bramborou a tzatziki Jedna z variant populárního řecké špízu, velmi snadného na přípravu
90 min.
Lasagne alla Bolognese Pravé lasgne s boloňským ragů - Itálie připravená u vás doma
15 min.
Pizza na pánev Bleskovka co dům dal, a navíc jednoduše připravená přímo na pánvi
Předchozí článek:
3 zdravé a levné rychlovky pro všechny, co nemají čas vařit
Další článek:
7 potravin, na které při velkém nákupu nesmíte zapomenout