100% přírodní. Babičky radí, jak zatočit s podzimním nachlazením

Na podzim dostává naše tělo co proto. Dny se krátí, teploty klesají a naše imunita chřadne. Není to žádná novinka - typická podzimní nachlazení a nejrůznější virózy trápily už generaci našich babiček. Ty nelenily a vymyslely řadu ryze přírodních receptů, které s podzimní virózou zatočí raz dva.

„Přírodní” cesty ke zdraví se dnes opět vrací do módy. A není divu - fungovaly před mnoha lety a fungují i dnes. Vybrali jsme pro vás některé ze zaručených triků, kterými naše babičky léčily podzimní nachlazení a chřipky. Zkuste se inspirovat!

Bolest v krku vyléčí šalvěj

Bylinky budou na podzim vaším nejlepším přítelem - a o šalvěji to platí především. Má totiž nepřekonatelné dezinfekční účinky, využijete ji proto jako přírodní kloktadlo do bolavého krku.

Jak na to? Čerstvou nebo sušenou šalvěj zalijte horkou vodou a nechte vylouhovat. Počkejte, až odvar vystydne, a průběžně si s ním kloktejte.

Na rýmu pomůže zázvor

Zázvorový čaj je klasika. Oloupaný a nakrájený zázvor zalijte horkou vodou, přidejte koření podle chuti (například badyán nebo hřebíček) a vařte asi pět minut. Odstraňte koření, trochu vychlaďte a dochuťte medem a citronem.

Proti kašli nasaďte křen a muškátový oříšek

Jak na to? Čerstvý křen nastrouhejte, smíchejte s medem a vždy ráno a večer před spaním si dejte polovinu čajové lžičky.

Na drážnivý kašel pomůže i odvar z vlašských ořechů. Přibližně 12 jader zalijte cca půl litrem vroucí vody a nechte vařit asi půl hodiny, přidejte trochu medu a po troškách popíjejte. Brzy byste měli začít opět odkašlávat.

Cibule zatočí s nemocnými průduškami

Nejen na kašel, ale i na průdušky nasaďte cibulový med. Cibuli nakrájejte na drobno, zalijte medem a nechte v lednici do druhého dne. Cibule pustí šťávu, kterou si pak slaďte čaj.

Pokud cibule s medem nezabírají, zkuste to s muškátem - šátek nebo kapesník (nejlépe z bavlny) potřete trochou vazelíny a posypte ji trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Obklad přiložte na prsa, upevněte třeba šálou a nechte působit přes noc.

ČTĚTE TAKÉ: Cibule, královna kuchyně: vyberte správný druh. A krájejte bez slz

Další zaručené triky proti podzimnímu nachlazení

Nebojte se zapojit česnek ve velkém - nejlepší je čerstvý, který spolehlivě zničí všechny infekce i případné bakterie. Dopřávejte si horké vývary, které nejenže posílí, ale zároveň uvolňují sliznice.
ČTĚTE TAKÉ: Česnek = nejlepší medicína. 7 zázračných účinků česneku

Nejlepší recepty proti nachlazení

15 min.
Česnekový krém Parádní polévka pro podzimní sychravé dny, zahřeje i pohladí
20 min.
Mrkvovo-zázvorový krém pro úplné začátečníky Tuhle polévku zvládne opravdu každý. Přesto chutná výborně. A je zdravá :-)
1 1
Zázvorový chia pudink s borůvkami Boj s rýmou bývá tradičně čajem. Zkuste se nabít vitamíny a energií a přitom si i zamlsat s tímto chia pudinkem.
30 min. 1 1
Veganský teplý quinoový salát Nebojte se bezmasých jídel. Tento hutný teplý salát je ideální pro mrazivé počasí, zahřeje svou chutí i krásnými barvami
Předchozí článek:
Cibule, královna kuchyně: vyberte správný druh. A krájejte bez slz
Další článek:
Zjišťovali jsme, co mají společného ty nejlepší guláše