Cibule, královna kuchyně: vyberte správný druh. A krájejte bez slz

Je-li česnek králem kuchyně, je cibule rozhodně její královnou. A za trochu slz určitě stojí. Nejen že je při vaření naprosto nezbytná, ale má i řadu zázračných účinků na naše zdraví.

Vzpomínáte na dětství? Naše babičky měly na podzimní nachlazení a chřipky zaručený recept: cibulovou šťávu s medem nebo cukrem. A ať už byla chuť jakákoliv, rozhodně věděly, co dělají.

Nejen česnek, ale i cibule totiž působí jako přírodní antibiotikum. Díky antioxidantům působí protizánětlivě, obsahuje velkou porci vitaminu C, který podporuje celkovou úroveň imunitního systému, a také vitamíny skupiny B, které udržují váš nervový systém, kůži i sliznice v parádním stavu.

ČTĚTE TAKÉ: Zkušení kuchaři odtajnili své podzimní triky. Jak na česnek, cibuli nebo skvělý vývar?

Jak krájet cibuli bez slz

Napadlo vás někdy, proč nás vlastně při krájení cibule pálí oči? Odpověď má tři slova: sirné plynné složky. Ty jsou velmi těkavé a snadno se šíří prostorem. Při loupání a krájení cibule se uvolňují a naše oči a nos dostávají pěkně zabrat.

Ovšem dokonce ani při krájení cibule nemusíte trpět na 100 %. Sesbírali jsme pár tipů, jak můžete agresivní účinky cibule při krájení omezit nebo se jich dokonce úplně zbavit.

1.

Jste-li opravdu citliví, vybírejte spíše starší cibule. Čím mladší, tím více těkavých látek obsahuje.

2.

Loupejte cibuli pod tekoucí vodou, silice se pak nedostanou do vašeho nosu.

3.

Před krájením uložte cibuli na chvíli do mrazáku.

4.

Před krájením namočte nůž do citronové šťávy.

5.

Při krájení si zpívejte nebo žvýkejte žvýkačku - dýcháte-li totiž pusou, silice se do nosu dostanou obtížněji.

6.

Krájejte rychle :-)

ČTĚTE TAKÉ: 3 zdravé a levné rychlovky pro všechny, co nemají čas vařit

Žlutá, bílá, červená. Kam se hodí která cibule?

Žlutá cibule je nejrozšířenější - a také nejlevnější. Pro svou intenzivní cibulovou chuť a aroma se hodí zejména do základů, gulášů, perkeltů a omáček. Dobrá zpráva je, že na rozdíl od jiných odrůd jí tepelná úprava nijak nevadí. Naopak: šťáva v guláši není prakticky nic jiného než hromada vydušené cibule.

Bílou cibuli naopak využijete hlavně ve studené kuchyni. Má jemnou chuť, o kterou by při tepelné úpravě přišla. Na klasické dušení a vaření se proto nehodí.

Červenou cibuli využijete do salátu, na špíz i jako součást nejrůznějších grilovaných nebo restovaných zeleninových směsí. Více jí sluší, když je nakrájená na větší kusy než na drobné kostičky. Navzdory své pěkné červené barvě se ale rozhodně nehodí třeba do guláše.

Nejlepší recepty z cibule

90 min. 2
Hovězí guláš Gulášek z hovězí kližky
90 min. 1 1
Pečená krkovička s marmeládou z červené cibule Držte si chuťové buňky, tohle je fakt mazec - krkovička doplněná marmeládou z červené cibule a třeba s bramborem, paráda.
20 min.
Plněné cibulové soudečky nejsou jen pro milovníky cibule
Řecký salát Řecký salát, lehká a chutná svačinka, nebo v parném dni i hlavní jídlo.
Předchozí článek:
Čínská inspirace: jídlo, které zahřeje (i když byste to do něj neřekli)
Další článek:
100% přírodní. Babičky radí, jak zatočit s podzimním nachlazením