5 největších chyb při vaření hub. Málo oleje, příliš vody a další

U sbírání to nekončí. Pokud totiž jde o houby, můžete udělat spoustu chyb i v kuchyni. Sice vás nezabijí, ale příliš si na svém úlovku nepochutnáte. Podívejte se s námi na seznam těch nejčastějších.

Houby mají v naší kuchyni výsadní postavení: buď je milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím. Pokud patříte k první skupině, mohlo by se vám hodit pár rad. Pokud totiž jde o houby, mnoho kuchařů opakuje stále dokola tytéž chyby.

Chyba č. 1: Omýváte houby vodou

Napadlo vás někdy, proč se říká, že něco saje jako houba”? Houby jsou v tomhle naprosto nepřekonatelné - dokonale nasáknou téměř jakékoliv množství vody. Při kontaktu hub a vody proto buďte velice opatrní.

Rozhodně je nenamáčejte pod kohoutkem ani nenořte do vody, mohli byste je vyhodit. Chcete-li je omýt, navlhčete čistý hadřík a opatrně s ním nečistoty odstraňte.

Chyba č. 2.: Uchováváte je v mrazáku

Abychom byli úplně přesní, mrazák houbám neuškodí. Musíte před tím o všem udělat pár věcí.

Aby si houby i v mrazáku zachovaly svou vůni, chuť a strukturu, měli byste je nejprve oblanšírovat. Jak na to? Očištěné a nakrájené houby vhoďte do vroucí vody a přibližně po půl minutě je přendejte do mísy s ledem a ledovou vodou, aby se co nejrychleji ochladily. Pak je teprve můžete vložit do mrazáku.

Mimochodem, pokud se vám v lese zadařilo a chcet houby uchovat, můžete je i usušit, naložit nebo zavařit.

Chyba č. 3: Používáte málo tuku

Houby do sebe rychle vsáknou nejen vodu, ale i olej. Pokud ho proto při smažení použijete málo, houby ho rychle nasáknou a začnou se pálit. Myslete na to a při smažení hub používejte větší množství oleje než obvykle. Ovšem nepřežeňte to :-)
ČTĚTE TAKÉ: Jak je to s těmi tuky?

Chyba č. 4: Nedáváte houbám prostor

Při smažení houby potřebují prostor. Raději je proto restujte nadvakrát, máte-li jich víc. Důvod? Pokud jich na jednu pánev dáte moc, nebudou se restovat, ale spíše dusit - odpaří se z nich voda a výsledek vás ani vaše strávník příliš nepotěší.

Chyba č. 5: Smažíte je příliš pomalu

Pomalé restování houbám nesvědčí - zbavují se při něm šťávy. Houby proto restujte vždy zprudka a rychle. Mimochodem, poznat dobře orestované houby je snadné: mají nazlátlou barvu a uvnitř přitom zůstávají křehké.
ČTĚTE TAKÉ: Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku

Nejlepší recepty z hub

90 min. 1 1
Hovězí dušené na houbách Hovězí kližka s omáčkou z domácího hovězího vývaru a pravých hřibů.
20 min.
Rizoto s houbami a čerstvým špenátem Rýže u nás frčí ve velkém...nejen jako příloha
45 min. 1
Nudličky z vepřového masa na houbách Nudličky z vepřového masa na houbách, s bramborem a rajským salátem
Předchozí článek:
Jak na domácí „čínu”? Vyberte správnou sójovku a pozor na nudle
Další článek:
Másla se nebojte, může být zdravější než margarín