Másla se nebojte, může být zdravější než margarín

Máslo a zdraví, jde to dohromady? Zatímco po dlouhou dobu se na tom lékaři a další odborníci nedokázali shodnout, dnes už máme - zřejmě - jasno.

Možná si to ještě pamatujete. Psala se 90. léta a do našich životů prostřednictvím televizních reklam poprvé ve velkém pronikly margaríny. Mělo jít o náhradu údajně nezdravého másla, které prý způsobovalo obezitu, cukrovku i další choroby. Jenže jako téměř u všeho, i tady se nakonec ukázalo, že je všechno trochu jinak.

Nejen máslo, ale třeba i červené maso nebo vejce se ve skutečnosti staly obětí dlouholetého tažení proti nasyceným tukům. Po několik desetiletí totiž řada odborníků věřila, že jsou to právě nasycené tuky, které způsobují obezitu, cukrovku, onemocnění srdce a cév a další civilizační choroby.

Téměř čtyřicetiletá démonizace nasycených tuků přitom byla založena na chybných údajích. Dnes už víme, že druhem tuků, který nám škodí, nejsou ty nasycené, ale takzvané trans tuky, které vznikají při průmyslovém zpracování potravin. Podle vědců právě tyto tuky mohou za vysokou hladinu špatného cholesterolu (LDL) a naopak za nízkou hladinu dobrého cholesterolu (HDL).

Věděli jste, že...

… společně s bílkovinami a sacharidy jsou tuky jednou ze tří hlavních makroživin? Jako takové jsou naprosto nezbytné pro správné fungování našeho těla: podporují funkci buněk a celého hormonálního systému a naše tělo je potřebuje k tomu, aby dokázalo správné využít některé vitaminy, zodpovědné například za kvalitu vlasů a pleti. TUky jsou proto ve zdravém jídelníčku naprosto nepostradatelné.

 

Mimochodem, právě trans tuky byly v minulosti obsažené také v margarínech a levných rostlinných tucích. V některých je najdete dodnes, i když většina renomovaných výrobců už výrobní postup změnila a jejich margaríny i oleje tyto tuky obsahují v minimálním množství.

ČTĚTE TAKÉ: Máslo, které se nikdy nepřepálí. Vyrobte si ho doma

Nasycené tuky a jejich vliv na zdraví

Vědecké studie dnes dokazují, že nasycené tuky (které najdete třeba v másle) nemají souvislost se srdečními onemocněními, jak se jim v minulosti neprávem přisuzovalo. Naopak, nasycený tuk má řadu pozitivních účinků na náš organismus: zvyšuje pocit sytosti a u mužů udržuje hladinu testosteronu.

Přesto mají nasycené tuky svá „ale“. Tím největším je, že většina potravin, které nasycené tuky obsahují, má poměrně nízký obsah mikroživin a, laicky řečeno, mnoho toho našemu tělu nedávají.

V případě nasycených tuků tedy opravdu velice dobře vybírejte a sahejte především po nezpracovaných potravinách, jako jsou kvalitní hovězí maso, vejce nebo třeba kokosy. A nebojte se ani másla, přestože pamatujte, že i tady jako u všeho platí - všeho s mírou.

ČTĚTE TAKÉ: Jezte tuky, budete zdraví. Opravdu nám lékaři lhali?

Vyzkoušejte oblíbené recepty

20 min. 1
Staročeské lívance Staročeské lívance - seště jak je dělávaly naše babičky k snídani :-*
70 min. 1
Vepřová líčka na víně stále populárnější druh masa, tentokrát s glazovanou zeleninou
Předchozí článek:
5 největších chyb při vaření hub. Málo oleje, příliš vody a další
Další článek:
Pepř, nejoblíbenější koření na světě. Jak se liší černý, červený, zelený a bílý?