Jak na domácí „čínu”? Vyberte správnou sójovku a pozor na nudle

Domácí čína už dávno nemusí být klasická česká směska „co dům dal”. Stačí dodržovat pár pravidel a vaše domácí asijská kuchyně bude chutnat (skoro) jako z restaurace.

Nejrůznější variace na populární „čínu” jsou v posledních letech stále oblíbenější. A není divu. Asijské recepty z woku jsou rychlé, levné, a pokud to nepřeženete se sójovkou, tak i zdravé. Víte ale, jak na ně? Tady je pár rad.

Vyberte správné nudle

Aby nedošlo k omylu - pokud jde o nudle, téměř nemůžete šlápnout vedle. V Číně je vyrábějí snad z každého druhu mouky (pšeničné, rýžové i sójové)  a ve všech podobách - oválné, tenké i ploché. Na co však musíte dát pozor, je způsob jejich přípravy.

Zatímco ty pšeničné se od klasických českých těstovin příliš neliší (minimálně pokud jde o přípravu), s těmi rýžovými už si mnoho kuchařů neví rady.  Rýžové nudle se totiž nevaří - stačí je zalít vroucí vodou a počkat několik minut. Jakmile začnou být měkké a průhledné, máte hotovo.

Chcete-li rýžové nudle použít do salátů, můžete je krátce povařit. Bude vám na to stačit asi pět minut. Nudle pak budou ještě měkčí. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z těchto variant, nudle vždy na závěr přelijte studenou vodou.

ČTĚTE TAKÉ: 7 potravin, na které při velkém nákupu nesmíte zapomenout

Vyberte správnou sójovou omáčku

Sójových omáček je na trhu ohromné množství. Liší se jak podle toho, z čeho vznikly (od pšenice přes rýži po houby), tak dobou fermentace - a to vše má samozřejmě vliv na výslednou chuť.

Jste-li na poli sójových omáček spíše začátečníkem, bohatě si zatím vystačíte s rozlišováním mezi světlou a tmavou. Zatímco světlá sójovka dozrává kratší dobu, ta tmavá se fermentuje mnoho dlouhých měsíců. A výsledek tomu odpovídá.

Světlá sójová omáčka je velice slaná a méně hustá než její její tmavá kolegyně, i proto se hodí především k dochucení hotových jídel. Ovšem nepřežeňte to s ní - pokud tedy nechcete místo chuti jednotlivých surovin cítit pouze sůl.

Tmavá sójová omáčka není tolik slaná, zato je velice aromatická - i kvůli tomu dokáže snadno zastínit chuť ostatních ingrediencí. Nejlépe se hodí k dochucení masa, kterému dodá specifickou chuť a tmavý, karamelový vzhled.

ČTĚTE TAKÉ: Sója: která pomáhá a která škodí? Poznáte to jednoduše

Jak na zeleninu?

Zelenina ve správné „asii” musí být křupavá na povrchu a měkká uvnitř. A právě v tom bývá při běžném domácím vaření největší kámen úrazu.

Mějte proto vždy na paměti, že jednotlivé druhy zeleniny mají různou strukturu, a potřebují proto různou dobu na pánvi. Myslete na to a zeleninu na pánev vždy přidávejte v příslušném pořadí, nikdy ne  najednou.

Mimochodem, zeleninu nikdy nerestujte společně s houbami. Ty totiž uvolňují šťávy, které zeleninu „rozmočí”, a tak nikdy nebude dokonale křupavá.

Věděli jste, že…

… bambusové výhonky můžete nahradit košťálem z hlávky zelí nebo vyvařeným kořenem zázvoru?

Vyzkoušejte nejlepší asijské recepty

Předchozí článek:
Zkušení kuchaři odtajnili své podzimní triky. Jak na česnek, cibuli nebo skvělý vývar?
Další článek:
5 největších chyb při vaření hub. Málo oleje, příliš vody a další