Jáhly, elixír mládí, na který jsme skoro zapomněli. Jak na ně?

I kuchyně našich babiček měla své superpotraviny”. Přestože jsme na ně v posledních letech téměř zapomněli, dnes se opět vracejí do módy. A je to dobře nejen pro naše chuťové pohárky, ale i pro naše zdraví.

Jáhly si s moderními superpotravinami téměř v ničem nezadají. Jde o jeden z nejlepších zdrojů komplexních sacharidů, které se v těle uvolňují postupně, a dodávají vám tak energii po celý den. Zároveň obsahují mnoho vlákniny, která má přímo blahodárné účinky na naše střeva. To ovšem není všechno. Co dalšího jáhly dokážou?

1.

Obsahují cenné minerální látky, které nám tak zoufale chybí: jsou to draslík, hořčík, fosfor, měď, zinek i křemík. Prospívají tak vašim vlasům, nehtům i pleti a fungují jako přirozený elixír mládí.

2.

Jsou lehce stravitelné, prospívají proto všem, kdo mají problémy s trávením. Ze stejného důvodu po nich ale sahají i sportovci po tréninku nebo děti a senioři.

3.

Jáhly ocení i dietáři: mají nízký glykemický index, nebudete tak po nich mít tak brzy hlad. Navíc jsou vhodné i pro diabetiky.

4.

Jejich cena vás nezruinuje: 500 gramů jáhel stojí přibližně na 35 korun.

ČTĚTE TAKÉ: Bulgur, kombinace chuti a zdraví. Uvaříte ho za pár minut

Jáhly v kuchyni. Jak na ně?

Na rozdíl třeba od pohanky nebo bulguru je práce s jáhly opravdu jednoduchá. Uvaříte je v lehce osolené vodě (na jeden hrnek připadají dva hrnky vody), trvá to asi 15 minut. Poté přebytečnou vodu zceďte. (Chcete-li, aby jáhly zůstaly vcelku a nerozvařily se, nejprve je omyté a okapané opatrně opražte.) Pokud máte strach, že budou jáhly hořké, můžete je (podobně jako u pohanky) před vařením několikrát prudce spařit horkou vodou.

K čemu se uvařené jáhly hodí? Jde o vynikající přílohu, zavářku do polévky i součást karbanátků a nákypů. Více povařené jáhly poslouží jako skvělá kaše (ať už nasladko nebo naslano), kterou můžete snadno nastavit třeba koláč nebo pomazánku.

Mimochodem pozor, při skladování jáhel buďte opatrní: obsahují více mastných kyselin, proto rychle žluknou. Kupujte proto jáhly z ověřených zdrojů a po otevření je co nejrychlejí spotřebujte.

ČTĚTE TAKÉ: Jak uvařit kuskus, který bude chutnat každému? 5 zaručených triků

Oblíbené jáhlové recepty

35 min. 1 1
Zimní jáhelník s brusinkami a jablky Teplý nebo studený, dezert nebo hlavní jídlo. Vždycky bude perfektní. Zimní jablečný jáhelník, bez lepku i mléka.
15 min. 1
Snídaňová jáhlová kaše Vydatná vegan snídaně, kterou lehce připravíte den dopředu. Plná živin, variabilní a skvělá pro zimní dny.
30 min.
Jáhlová kaše Kaše uvařená z jáhel a mléka, mírně ocukrovaná, podávaná s ovocem nebo ovocnou omáčkou.
Předchozí článek:
Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku
Další článek:
Zkušení kuchaři odtajnili své podzimní triky. Jak na česnek, cibuli nebo skvělý vývar?