Pepř, nejoblíbenější koření na světě. Jak se liší černý, červený, zelený a bílý?

Pokud byste si mohli vybrat jediné koření, které vám zůstane v kuchyni, které by to bylo? Nechceme křivdit oblíbené bazalce, oreganu nebo třeba majoránce, ale troufáme si tvrdit, že většina se po zralém uvážení rozhodne pro pepř. A není divu.

Je to právě pepř, který tvoří až třetinu celosvětového obchodu s kořením. Je součástí většiny kořenicích směsí a snad na žádném stole vedle solničky nechybí ani pepřenka.

Pepř totiž s naší chutí k jídlu dokáže hotové divy. Povzbuzuje trávení, ulehčuje odkašlávání (což oceníte především při chřipce a nachlazení) a působí močopudně. Dodnes ho navíc mnoho lidí považuje za přírodní afrodiziakum.

O povzbuzujících účincích už věděli naši předci. A možná není divu, že se pepř už mnohokrát v historii ocitl na černé listině - například římský historik Plinius mu vytýkal, že příliš podporuje lidskou žravost. Ve středověku pak proti pepři brojila církev – kněžím vadilo, že podporuje tělesné žádosti.

ČTĚTE TAKÉ: Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku

Druhy pepře. K čemu je využijete?

Pepř je plodem pepřovníku černého, popínavé rostliny, která pochází z jižní Indie a Srí Lanky. Rozdílná barevná „provedení“ pepře přitom závisí na tom, v jakém stupni zralosti plody sklízíte a jak je zpracováváte.

Černý pepř

Nejběžnější černý pepř je vlastně nejméně dozrálý mezi plody pepřovníku. Ještě zelené plody se sklízejí přesně ve chvíli, kdy začínají červenat, pak se nechají zapařit a několik dní sušit na sluníčku.

Kvalitní pepřové kuličky jsou velké a těžké. Pokud chcete ověřit kvalitu pepře, nasypte několik kuliček do sklenice s vodou. Pokud se odmítají potopit, není pepř kvalitní.

Kam se hodí? Do omáček, polévek a ke tmavému masu.

Zelený pepř

I zelený pepř vzniká po sklizni ještě nedozrálých plodů pepřovníku. Ty se po sklizni rychle usuší a poté buď zamrazí, nebo naloží do slaného nebo octového nálevu. Mimochodem - máte-li doma sušený zelený pepř, spotřebujte ho co nejdřív, rychle se kazí. Jeho chuť je výrazná, ale méně pálivá než chuť klasického černého pepře.

Kam se hodí? Ke steakům a do nejrůznějších paštik. Naložený trochu připomíná kapary.

Červený pepř

Červený pepř je označení pro zcela zralé plody pepřovníku. Ty se okamžitě po sklizni nakládají do nejrůznějších nálevů.

Kam se hodí? Do marinád, steakových omáček a ke grilování masa.

Bílý pepř

Pokud zralé plody pepřovníku sklidíte a po sklizni namočíte, oloupete a vysušíte, vznikne vám pepř bílý. Bílý pepř je nejjemnějším druhem pepře. S oblibou ho používají hlavně Francouzi a Angličané, má nezvyklou, někdy až lehce zatuchlou chuť.

Kam se hodí? Do světlých omáček, k rybám, sýrům a drůbežímu masu.

Věděli jste, že...

… červenorůžové kuličky, které vídáme ve směsích barevného pepře, nejsou pravý pepř? Ve skutečnosti jde o plody stromu pepřovce, který pochází z Jižní Ameriky. Pepř totiž kdysi býval velice drahou komoditou a podobné plodiny ho nahrazovaly.

ČTĚTE TAKÉ: Libeček: přírodní maggi, které léčí. Můžete ho „zavařit” i na později

Recepty s pepřem v hlavní roli

40 min. 1
Kuřecí prsa s pepřovou omáčkou a pečenými bramborami Budete překvapeni příjemě silnou chutí této omáčky z nakládaného zeleného pepře
90 min. 1 1
Hovězí dušené na houbách Hovězí kližka s omáčkou z domácího hovězího vývaru a pravých hřibů.
140 min.
Asijská žebírka Masíčko na kosti ve sladko-pálivé omáčce
10 min.
Kuřecí medailonky s omáčkou z hořčice a medu Velmi rychlé jídlo se zajímavou chuťovou kombinací medu a hořčice, rozhodně se toho nebojte!
Předchozí článek:
Másla se nebojte, může být zdravější než margarín
Další článek:
Dýně do sklepa nepatří. Jak je správně skladovat?