Muškátový oříšek: mezi účinným lékem a nebezpečnou drogou

Muškátový ořech je zrádný. Klame nejen jménem (se skutečnými ořechy toho mnoho společného nemá), ale i svým kouzelným aroma. Pokud to s ním totiž přeženete, můžete se jím snadno otrávit.

Muškátový oříšek není v pravém slova smyslu ořechem. Jde o jádro pecky muškátového plodu. (Mimochodem, muškátový květ, který také znáte z obchodů, pochází ze stejného plodu - je to vlastně usušený červený míšek, který pokrývá pecku.)

ČTĚTE TAKÉ: Pepř, nejoblíbenější koření na světě. Jak se liší černý, červený, zelený a bílý?

V malých dávkách léčí, ve velkých může zabít

Muškátový ořech patří k těm nejsilnějším přírodním léčivům, jaké dnes známe. A nejen dnes. K léčbě zažívacích potíží ho používali už stačí Číňané. Podporuje chuť k jídlu, produkci trávicích šťáv a působí jako první pomoc proti křečím v břiše a nadýmání.

Zjednodušeně řečeno: díky muškátovému ořechu je jídlo lépe stravitelné. Má to ovšem svá ale”. V malém množství je velice léčivý (mimo jiné působí jako účinný spojenec proti nespavosti nebo stresu), pokud to s ním ale přeženete, vaše tělo vám nepoděkuje.

A nejedná se o planou hrozbu. Naši předci totiž muškátový ořech používali jako narkotikum - předávkování ovšem vede k silné otravě. Ta se projevuje ospalostí, zvracením a úzkostí, v nejhorším případě pacient upadne do hlubokého spánku plného halucinací. V extrémních případech vede otrava až ke smrti.

Muškátovému oříšku by se úplně měli vyhnout lidé se srdečními potíži, těhotné ženy a malé děti.

ČTĚTE TAKÉ: Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku

Do cukroví, bešamelu i punče

V kuchyni se muškátového oříšku bát nemusíte - budete-li tedy dodržovat správné dávkování. Silnou otravu způsobí pět až šest muškátových oříšků, na okořenění jídla ale bohatě stačí dvě tři strouhnutí do jídla těsně před koncem vaření (tepelná úprava mu nedělá dobře, jeho chuť i vůně vyprchají).

Oblíbený je zejména při přípravě asijských jídel, jak slaných, tak sladkých. Přidává se do některých moučníků nebo vánočního cukroví, výborně se hodí do bešamelu a francouzských slaných koláčů quiche.

Zajímavou chuť získáte i tehdy, pokud přidáte špetku muškátu spolu se skořicí do mletého masa při přípravě musaky, hodí se i při přípravě kompotů, punče, ale také amerického dýňového koláče.

Dobře si rozumí s pepřem, cibulí nebo bobkovým listem, i proto bývá součástí mnoha kořenicích směsí.

ČTĚTE TAKÉ: Zdravě a levně. Nejlepší kořenicí směs si připravíte doma

Zajímavé recepty s muškátovým oříškem

45 min. 1 1
Hachis parmentier Mleté maso zapečené bramborovou kaší, jednoduché a dobré
15 min. 1 1
Špaldové muffiny s dýňovým pyré a drobenkou Buchtičky, které na sklonku podzimu nemůžete vynechat. Díky dýni vláčné, díky koření a pomerančové kůře extravagantně voňavé.
15 min. 1 1
Podzimní (nejen) veganské palačinky Podzimní nečas si přímo říká o teplé a sladké snídaně. Tyto palačinky ale zahřejí kdykoliv během dne. Mohou být i veganské.
Předchozí článek:
Zdravě a levně. Nejlepší kořenicí směs si připravíte doma
Další článek:
Rady našich babiček. Jak správně na ovoce?