Ingredience vejce
Slepičí vajíčka jsou důležitou součástí lidské výživy. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky.Vajíčka se používají do potravin do různých odvětví,pekařství,cukrářství,při výrobě těstovin,ale i v nepotravinářském odvětví.Jako farmaceutické,kožedělné,textilní,chemické,fotografické a sklářské.Vejce se používají také při výrobě očkovacích látek.Vnitřní (nutriční) hodnota konzumních vajec jako potraviny je dána obsahem živin, jejich stravitelností, chutí a vůní.Slepičí vejce obsahují mnoho cholesterolu . Podle některých studií však tolik nepřispívají ke zvyšování krevního cholesterolu, jelikož navíc obsahují lecitin, který množství cholesterolu v krvi snižuje.Vejce nesmí být skladována s jinými produkty. Chuť vejce určuje více žloutek než bílek.
Staročeské lívance
Staročeské lívance - seště jak je dělávaly naše babičky k snídani :-*
Vánoční hvězda
Vánoční hvězda z listového těsta a Nutely. Jak překvapit návštěvu? :-)
Smažená játra s bramborovou kaší
Smažená játra s bramborovou kaší - rychlý obídek, který zvládne každý
Karbanátky z krutího masa a špenátem
Nejlepší recept na výborné karbanátky, podávám s bramborem
Studentské těstoviny
Studentské těstoviny - rychlé, levné a bylo toho hodně, takže i chudý věčně hladový student se zasytí :)
Tvarohové tyčinky slané
Křupavé tyčinky z tvarohového těsta sypané solí a kmínem
Sýrové sušenky
Čtverečky křehkého těsta štědře posypané sýrem
Plněné lasagne
Plněné lasagne - velmi chutný oběd a pokud vynecháte šunku, tak i bez masa ;-)
Mandlová bábovka s třešněmi
Mandlová bábovka s třešněmi - velmi chutná rychlovka, a rozhodně není suchá
Perničky hned měkké
Rychlé perníčky, které můžeme hned jíst
Banánové muffiny
Banánové muffiny - vydatná snídaně i svačinka
Salát s vejci a červenou řepou
Salát s vejci a červenou řepou - zdravý salát z červené řepy
Žemlovka
Žemlovka neboli Zemlbába, sladký oběd z jablek, ořechů a hrozinek.
Jablečné koláčky v listovém těstě
Jablečné koláčky v listovém těstě - Lehký dezert ke kávě nebo čaji
Vejce s játry
Vejce s játry - připravíme si chuťovku, do které použijeme kuřecí játra s chřestem
Bramborové halušky s bryndzou
Halušky z těsta ze syrových brambor, podávané s bryndzou a slaninou
Bryndzové knedlíky
Něco na způsob tvarohových knedlíků, jen místo tvarohu jsme použili bryndzu.
Špenátové lívance s bryndzou
Do těsta na lívance jsme přidali špenát a osmažené lívance natřeli bryndzou
Oštěpkové nočky
Smažené nočky připravené z těsta z brambor a sýra
Borůvkový dortík
Borůvkový dortík - celozrný dortík s borůvkami a pistáciemi
Bryndzovníčky
Buchtičky naslano z křehkého těsta s bryndzovou nádivkou
Šunkafleky
Zapečené těstoviny, které nikdy neomrzí
Koláč s hroznovým vínem
Hroznový koláč - výborný koláč, na který použijeme hroznové víno dvou barev
Sýrový nákyp
Obdoba jablečného nákypu - zkusíme s nastrouhaným sýrem, taky báječná varianta.