Zdravě a levně. Nejlepší kořenicí směs si připravíte doma

Kořenicí směsi jsou v kuchyni každého nadšeného kuchaře nepostradatelné: mají intenzivní chuť, vůni a představují to malé něco”, které z dobrého jídla udělá jídlo vynikající. Ovšem mají i svá ale.

Pulty obchodů jsou kořenicích směsí plné. Jsou tak vždy po ruce a nejednomu kuchaři dokážou v mnohém usnadnit práci. Až ale příště budete opět vybírat mezi směsí na staročeské recepty, na grilování a na orientální kuchyni, obětujte pár vteřin a podívejte se na etiketu.

Zjistíte jedno - i když dnes na trhu existují i kvalitní kořenicí směsi (které samozřejmě nejsou nijak levné), většina toho, co obchody nabízejí, jsou jen směsí glutamátu, soli a barviv. Skutečného koření obsahuje podobná kořenící směs opravdu málo, obvykle okolo 30 %.

Zkušení kuchaři na to jdou jednoduše: kořenicí směs si zkrátka namíchají sami doma. Dmácí kořenicí směsi totiž mají hned několik výhod:

1.

Vystačíte si se surovinami, které se dnes nacházejí téměř v každé kuchyni.

2.

Přesně víte, z čeho se vaše vlastnoručně vyrobená směs skládá.

3.

Sami si můžete regulovat množství soli, kterou směs bude obsahovat.

4.

Ušetříte: domácí kořenicí směs bude většinou mnohem levnější, než kdybyste ji v odpovídající kvalitě koupili v obchodě.

Recepty na domácí kořenicí směsi

Domácí vegeta”

Potřebujete: 300 g mrkve, 300 g celeru, 300 g petržele, 200 g cibule, 200 g pórku, 3 menší stroužky česneku, 3 polévkové lžíce libečku, 3 lžíce petrželové natě, sůl podle chuti

Postup: Zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte najemno a v tenké vrstvě usušte na plechu v mírně rozehřáté troubě. Mezitím si nasekejte bylinky a po asi 30 minutách je přidejte k zelenině. Celkově trvá sušení asi hodinu, nezapomeňte přitom každých 15 minut zeleninu promíchat. Usušenou směs osolte a umelte v mlýnku na koření.

ČTĚTE TAKÉ: Zatočte se závislostí na soli. 5 tipů, jak na to

Domácí směs na polévku

Potřebujete: 3 polévkové lžíce sušeného kořene petržele, 8 lžic drcené sušené cibule, 1,5 polévkové lžíce pepře, 3 polévkové lžíce sušené petrželové natě, 4 polévkové lžíce sušeného libečku, 1 polévková lžíce sušeného celeru, 3 polévkové lžíce sušené mrkve

Postup: Ingredience nasekejte a pak umelte na mlýnku do směsi s hrubou konzistencí.

ČTĚTE TAKÉ: Libeček: přírodní maggi, které léčí. Můžete ho „zavařit” i na později

Domácí kořenicí směs na kuře 1

Potřebujete: 3 polévkové lžíce šalvěje, 2 polévkové lžíce tymiánu, 1,5 polévkové lžíce majoránky, 1 polévkovou lžíci rozmarýnu, půlku polévkové lžíce muškátového oříšku, půlku polévkové lžíce mletého černého pepře

Postup: Vše smíchejte v misce.

ČTĚTE TAKÉ: Bazalka, zázrak na talíři. Vyléčí zánět i migrénu

Domácí kořenicí směs na kuře 2

Potřebujete: 3 lžíce kardamonu, 3 lžíce mletého sušeného zázvoru, 2 lžíce kurkumy, 2 lžíce mletého kmínu, 2 lžíce koriandru, 1 lžíci nového koření, 3 lžíce černého pepře, 1 lžíci kajenského pepře

Postup: Vše smíchejte v misce.

ČTĚTE TAKÉ: Pepř, nejoblíbenější koření na světě. Jak se liší černý, červený, zelený a bílý?

Domácí kořenicí směs na guláš

Potřebujete: 3 polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévkovou lžíci pálivé papriky, 3 polévkové lžíce mletého černého pepře, čtvrt polévkové lžíce mletého nového koření, čtvrt polévkové lžíce mletého kmínu, čtvrt polévkové lžíce bobkového listu, čtvrt polévkové lžíce granulovaného česneku, 1 polévkovou lžíci sušené cibule

Postup: Nemleté ingredience umelte a smíchejte s těmi, které jsou předem umleté z výroby. Vše ještě společně umelte v mlýnku.

ČTĚTE TAKÉ: Zjišťovali jsme, co mají společného ty nejlepší guláše

Domácí směs na barbecue

Potřebujete: 1 lžíci papriky, 1 lžíci sušeného česneku, 2 lžičky cibulového prášku, půl lžičky černého pepře, 2 lžičky chilli, 2 lžičky kmínu, půl lžičky kajenského pepře, 1 lžíci sušené pažitky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžičku soli

Postup: Vše smíchejte v misce.

Domácí směs na asijskou kuchyni

Potřebujete: 1 polévkovou lžíci mleté skořice, 1 polévkovou lžíci hřebíčku, 1 polévkovou lžíci sečuánského pepře, 1 polévkovou lžíci badyánu, 1 polévkovou lžíci fenyklu, zázvor podle chuti Postup: Všechny ingredience rozemelte v mlýnku.
ČTĚTE TAKÉ: Kmín: „vyčistí” vám jídlo a uleví žaludku

Jak na uskladnění?

Domácí kořenicí směsi uchovávejte ideálně ve skleněné nebo keramické dóze s uzávěrem, vyhněte se přitom místům, kde je vlhko nebo velké teplo (například nad sporákem). Nepřipravujte jich velké množství - dlouhým skladováním přicházejí o své aroma.

Vyzkoušejte nejoblíbenější recepty

120 min.
Pečená krkovička s červenou cibulí s jablky
50 min.
Pivní chléb Dobrý chléb nemusí být jen ten s kváskem zadělávaný..
10 min.
Kuřecí medailonky s omáčkou z hořčice a medu Velmi rychlé jídlo se zajímavou chuťovou kombinací medu a hořčice, rozhodně se toho nebojte!
30 min. 1
Ovesné svačinové placičky Snack k dětské svačině, po cvičení, nebo do kapsy na vycházku. Jednoduchý, zdravý, voňavý a výborné chuti. Zvládnou upéct i děti!
Předchozí článek:
Zjišťovali jsme, co mají společného ty nejlepší guláše
Další článek:
Muškátový oříšek: mezi účinným lékem a nebezpečnou drogou