Ingredience vejce
Slepičí vajíčka jsou důležitou součástí lidské výživy. Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky.Vajíčka se používají do potravin do různých odvětví,pekařství,cukrářství,při výrobě těstovin,ale i v nepotravinářském odvětví.Jako farmaceutické,kožedělné,textilní,chemické,fotografické a sklářské.Vejce se používají také při výrobě očkovacích látek.Vnitřní (nutriční) hodnota konzumních vajec jako potraviny je dána obsahem živin, jejich stravitelností, chutí a vůní.Slepičí vejce obsahují mnoho cholesterolu . Podle některých studií však tolik nepřispívají ke zvyšování krevního cholesterolu, jelikož navíc obsahují lecitin, který množství cholesterolu v krvi snižuje.Vejce nesmí být skladována s jinými produkty. Chuť vejce určuje více žloutek než bílek.

Pštrosí vejce s hranolkama
Pštrosí vejce Ne tak docela, ale vejce obalené mletým masem, a jako přílohu si dáme s hranolky.

Bramborové knedlíky s uzeným a špenátem
Bramborové knedlíky, plněné uzeným masem s dušeným špenátem

Bramboračka
Polévka bramboračka ze sušených hub, sytá a bohatá na chutě

Pečená krkovice se špenátem
Pečená krkovice se špenátem a bramborem - krásně barevná kombinace, plná chuti. Oběd za chvilku hotový.

Palačinky
Palačinky nutelou a banánem, jednuduchá klasika, která má místo u všech mlsounů

Honzovo kynuté buchty
Honzovo kynuté buchty s povidly a švestkami

Ševcovský salát na chlebíčky
Chlebíčky z veky se ševcovským mlsem

Topinka se smaženicí
Topinka se smaženicí z hub a vajec - v jednoduchosti je síla, a čím víc česneku, tím silnější

Vaječná omeleta s houbami
Vaječná omeleta s houbami, doplněná bazalkou a pažitkou - recept nejen na podzimní sběr hub

Bramborové šišky s mákem
Bramborové šišky s mákem - tradiční české jídlo, rychlé a snadné

Holandský řízek
Holandský řízek - naprostá klasika, tohle tu nesmí chybět.

Salámový hřeben s bramborem
Salámový hřeben s pečeným bramborem, volským okem a zeleninou. Rychlé a jednoduché, ale úspěch zaručen.

Knedlíčková polévka
Oblíbená polévka s nudlemi, kousky zeleniny a játrovými knedlíčky

Kmínová polévka
Polévka uvařená z brambor dochucená kmínem zahuštěná vejcem podávaná s osmaženými kousky chleba

Květáková polévka
Zahuštěná světlá polévka, vařená velmi jednoduše z květáku - zde alternativní růžicová odrůda Ronaldo.

Plněné taštičky tvarohem a jahodovým džemem
Bramborové taštičky plněné tvarohem a džemem. Sypané cukrem, tvarohem, kakaem a polité máslem - sladká dobrota pro všechny.

Lečo
Rychle připravené lečo z pár vajec, uzeniny a dostupné zeleniny, nejlépe rajčat a papriky

Masová směs s bramboráčky
Masová směs se zeleninou, k tomu 3 bramboráčky a česká klasika je na stole

Zeleninový vývar s játrovými knedlíčky
Zeleninový vývar s játrovými knedlíčky - krásně hřejivá polévka s knedlíčky z kuřecích jater

Buchty na páře
Buchty na páře - krásně nadýchané, plněné marmeládou nebo nutelou

Dětská piškotová lízátka
Dětská piškotová lízátka - Radost pro dětské ručičky a potom i dobrota do úst

Obalované špekáčky s hranolky
Špekáčky v křupavém trojobalu, podávané s hranolky - rychlý oběd, který neurazí

Cuketové kuličky se sýrem
Chutné bezmasé jídlo - Cuketové kuličky se sýrem, květákové pyré s restovanou cuketou