Ostatním nejvíc chutná
Nový rok s sebou přináší i nové začátky. Věděli to i naši předci, kteří si během novoročního hodování dávali obzvlášť záležet na tom, co servírují na stůl. Novoroční jídlo v sobě totiž nese obrovskou symboliku. (Pokračování textu...)
Smažený kapr, smažený řízek nebo bramborový salát. Přestože je dnes považujeme za nedílnou součást vánoční večeře, na štědrovečerní tabuli se tyhle pokrmy začaly objevovat až po druhé světové válce. Zajímá vás, co nesmělo chybět na štědrovečerním stole našich prababiček? Připravili jsme přehled, který vás může inspirovat i dnes. (Pokračování textu...)
Vaříte každý den? Pak se posaďte, než budete číst dál. Pokud totiž nezanedbáváte obědy ani večeře a poctivě si dopřáváte každé z doporučených pěti jídel denně, strávíte u plotny průměrně více než 20 hodin týdně. (Pokračování textu...)
Kdy jindy vsadit na tradici než právě o Vánocích? Vanilkové rohlíčky, perníčky a vosí hnízda už určitě znáte. My pro vás ale máme další tři tipy na pravé staročeské cukroví. (Pokračování textu...)
Abyste darovali vánoční dárek, který opravdu udělá radost, nemusíte utrácet tisíce korun. Ba dokonce ani stovky. Jediné, co opravdu potřebujete, jsou šikovné ruce a kuchyň: pokud tedy vsadíte na jedlé DIY dárky. (Pokračování textu...)

Naše babičky se v kuchyni uměly ohánět. A své zkušenosti a rady si naštěstí nenechaly pro sebe. Prošli jsme staré kuchařky a rukou psané recepty a vybrali pro vás ty nejzajímavější rady. V hlavní roli je tentokrát ovoce. (Pokračování textu...)
Muškátový ořech je zrádný. Klame nejen jménem (se skutečnými ořechy toho mnoho společného nemá), ale i svým kouzelným aroma. Pokud to s ním totiž přeženete, můžete se jím snadno otrávit. (Pokračování textu...)
Kořenicí směsi jsou v kuchyni každého nadšeného kuchaře nepostradatelné: mají intenzivní chuť, vůni a představují to malé „něco”, které z dobrého jídla udělá jídlo vynikající. Ovšem mají i svá ale. (Pokračování textu...)
Guláš je skutečný kuchařský majstrštyk. Má mnoho variant i chutí a co kuchař, to jiný recept. Podívali jsme se proto na to, co mají všechny vynikající guláše společného. (Pokračování textu...)

Na podzim dostává naše tělo co proto. Dny se krátí, teploty klesají a naše imunita chřadne. Není to žádná novinka - typická podzimní nachlazení a nejrůznější virózy trápily už generaci našich babiček. Ty nelenily a vymyslely řadu ryze přírodních receptů, které s podzimní virózou zatočí raz dva. (Pokračování textu...)
Je-li česnek králem kuchyně, je cibule rozhodně její královnou. A za trochu slz určitě stojí. Nejen že je při vaření naprosto nezbytná, ale má i řadu zázračných účinků na naše zdraví. (Pokračování textu...)
Je vám zima a teplé svetry, čaje ani velké šály nepomáhají? Zkuste to vzít za jiný konec. Totiž za jídlo. (Pokračování textu...)
Nakoupili jste víc dýní, než zvládnete zpracovat? Nebo je snad sami pěstujete a urodilo se jich víc, než jste čekali? Žádný problém. Dýně můžete jednoduše uchovat na později - a půjdete-li na to správně, vydrží vám až do jara. (Pokračování textu...)
Pokud byste si mohli vybrat jediné koření, které vám zůstane v kuchyni, které by to bylo? Nechceme křivdit oblíbené bazalce, oreganu nebo třeba majoránce, ale troufáme si tvrdit, že většina se po zralém uvážení rozhodne pro pepř. A není divu. (Pokračování textu...)
Máslo a zdraví, jde to dohromady? Zatímco po dlouhou dobu se na tom lékaři a další odborníci nedokázali shodnout, dnes už máme - zřejmě - jasno. (Pokračování textu...)
U sbírání to nekončí. Pokud totiž jde o houby, můžete udělat spoustu chyb i v kuchyni. Sice vás nezabijí, ale příliš si na svém úlovku nepochutnáte. Podívejte se s námi na seznam těch nejčastějších. (Pokračování textu...)
Domácí čína už dávno nemusí být klasická česká směska „co dům dal”. Stačí dodržovat pár pravidel a vaše domácí asijská kuchyně bude chutnat (skoro) jako z restaurace. (Pokračování textu...)
Co odlišuje dobrého kuchaře od toho vynikajícího? Jsou to zkušenosti - a k tomu pár jednoduchých triků. Právě na ty jsme se zeptali zkušených kuchařů v našem okolí. Co nám pověděli? Čtěte dál.
(Pokračování textu...)

I kuchyně našich babiček měla své „superpotraviny”. Přestože jsme na ně v posledních letech téměř zapomněli, dnes se opět vracejí do módy. A je to dobře nejen pro naše chuťové pohárky, ale i pro naše zdraví. (Pokračování textu...)
Mezi kořením je dnes tak trochu otloukánkem. Do mnoha moderních receptů se nehodí a jeho vůně a chuť jsou pro mnohé až příliš zemité. V kuchařsky osvícených domácnostech kmín i přesto zůstává stálicí - a to jak díky svým zdravotním účinkům, tak díky tomu, co při vaření dokáže. (Pokračování textu...)
Stačí dvě lžičky, vroucí voda - a máte hotovo. Znalci sice nad instantní kávou ohrnují nos, přesto existuje málokdo, kdo by ji doma neměl. A to je dobře. Instantní kávu totiž nemusíte jen pít, dobře vám poslouží i při vaření. (Pokračování textu...)
Než budete číst dál, zkuste bez přemýšlení odpovědět: které tři bylinky v kuchyni používáte nejčastěji? Pokud se mezi nimi objevil libeček, gratulujeme. Pokud ne, tak… no, přečtěte si to sami. (Pokračování textu...)

Zatímco s dostatečným příjmem sacharidů, bílkovin a tuků většina z nás z nás nemá problém, vláknina, to už je trochu smutnější příběh. Přečtěte si, proč by vás to mělo trápit a co s tím dělat. (Pokračování textu...)

Co vaše dítě jí, když s ním nejste? Může to být sušenka automatu, může to být sendvič z fast foodu - a také to nemusí být nic. Co to v novém školním roce zkusit lépe? Naučte se připravovat svačiny do školy, na které se vaše dítě bude opravdu těšit. (Pokračování textu...)
Salmonelóza vám dovolenou a léto zkazí spolehlivěji než špatné počasí. Obzvlášť v horkých měsících patří mezi skutečné strašáky - a oprávněně. Přitom stačí dodržovat pár zásad a vyhne se vám obloukem. (Pokračování textu...)
Uvařit za pár korun pro celou rodinu, a navíc tak, aby si všichni chutnali, to je sen snad každého amatérského kuchaře. Na rozdíl od mnoha jiných snů, tenhle si splníte snadno - a stačí vám k tomu jediná zázračná surovina. (Pokračování textu...)
Patříte k těm, kdo si raději jednou za čas vyjedou na velký nákup, místo toho aby každý den běhali do obchodu pro drobnosti? Pak si přečtěte, co by vám při takovém velkém nákupu rozhodně nemělo chybět v košíku. (Pokračování textu...)
Pokud bychom si mohli tipnout, které koření ve vaší kuchyni rozhodně nechybí, vsadili bychom na oregano. Jako koření je neuvěřitelně univerzální, kromě toho ale příjemně voní a podle typické vůně ho rozeznáte kdekoliv. Málo už se toho ale ví o jeho neuvěřitelných zdravotních účincích. (Pokračování textu...)
Máte pár dnů do výplaty a doma už jen pár základních surovin? Nechce se vám trávit půl dne nad plotnou? Nebo snad chcete zužitkovat zbytky ze špajzu? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ano, čtěte dál. Máme tři recepty přímo pro vás. (Pokračování textu...)
Zapomeňte na obalovanou cuketu, jakou znáte z dětství. Cuketa je dnes skutečnou královnou léta: je zdravá, nízkokalorická, stojí pár korun, a víte-li, jak na to, chutná výborně. (Pokračování textu...)
Také už jste se podivovali nad tím, že rajčata už nejsou zdaleka tak rajčatová, jak bývala? Nejste sami. A na rozdíl od mnoha jiných případů nás v případě rajčat naše paměť neklame. (Pokračování textu...)
Italská kuchyně se bez ní neobejde, s rajčaty tvoří neodolatelnou kombinaci a v posledních letech se stala neodmyslitelnou součástí letního jídelníčku i na českých stolech. Bazalka ale nevyniká jen chutí. Významně totiž prospívá i vašemu zdraví. (Pokračování textu...)

Co se vám vybaví, řekne-li se „léto”? Pokud odpovídáte, že „zmrzlina”, „pivo” a „vychlazená limonáda”, máme pro vás radu. Pouze jedna z těchto typicky letních ingrediencí vás totiž v horkém dni skutečně ochladí. (Pokračování textu...)
Jak na vejce, aby nepraskla? Dá se prasklé vejce zachránit? A co se zbylým žloutkem? Přečtěte si další osvědčené rady našich babiček. Hlavní téma? Vejce na všechny způsoby. (Pokračování textu...)
Naše babičky si v kuchyni uměly poradit. A nejen s masem a omáčkami, ale i s různými druhy zeleniny. (Pokračování textu...)
Že do zdravého jídelníčku uzeniny nepatří, dnes už ví každé malé dítě. Tuhle rozšířenou pravdu nedávno posvětila i Světová zdravotnická organizace, když došla k závěru, že zpracované maso (včetně právě uzenin) může způsobovat rakovinu trávicího traktu. Existují výjimky? (Pokračování textu...)
Jak správně zahustit omáčku? 4 tipy šéfkuchaře
Jako od babičky. Vyrobte si netradiční staročeské cukroví
Cizrna, zázrak za pár korun. A jde to i bez nadýmání
Královna léta? Jednoznačně cuketa. Uzdraví tělo a nepřiberete po ní
Mohou být uzeniny zdravé? Naučte se poznat menší zlo
100% přírodní. Babičky radí, jak zatočit s podzimním nachlazením